Šiuo metu smidrai yra parduoti.

Jau priimame didesnius užsakymus (nuo 500 smidru daigų-šaknų) kitų 2022 metų pavasario sodinimui. Užsakinėti reikia iš anksto. Dėl didesnių kiekių išankstinio užsakymo, prašome skambinti +37065773907

 

Mes esame oficialūs olandų kompanijos Thwan van Gennip B.V. atstovai Lietuvoje ir Latvijoje. Prekiaujame aukščiausios kokybės smidrų (šparagų) sodinamąja medžiaga-šaknimis.

Smidrai arba šparagai, (Lietuvoje jie vadinami ir smidrais ir šparagais), nėra mums neįprastas augalas. Žalieji smidrai (šparagai) dažnai auginami gėlių darželiuose. Jie yra labai vertinami vakarų Europoje ir visame pasaulyje dėl maistinių savybių, bei skonio.
Naujos smidrų (šparagų) veislės pasižymi geresnėmis skonio savybėmis, yra storesni stiebai, duoda didesni derlių.

Pavasarį, kai mūsų organizmams labiausiai trūksta vitaminų ir mineralų ir taip norisi kažko šviežio ir natūralaus, smidrai galėtų būti nuostabus pirmasis šaltinis iš savo daržo. Dėl savo maistinių, gydomųjų ir aišku kulinarinių savybių, šparagai tituluojami gurmanų, aristokratų ir karalių delikatesu. Dėl įmantraus skonio (panašu į žaliųjų žirnelių ir riešutų skonį) Vakarų Europoje tai viena brangiausiai kainuojančių ir labiausiai vertinamų daržovių.
Jaunuose smidrų ūgliuose yra žmogaus organizmui lengvai įsisavinamų baltymų, angliavandenių, įvairių vitaminų bei mineralinių medžiagų. Smidrai šalina iš organizmo chlorą, kuris įprastai labai sunkiai šalinasi iš organizmo.
Liaudies medicinoje smidrai labai vertinami sergant inkstų ir kepenų ligomis bei podagra. Nuo senų laikų smidrai yra laikomi afrodiziaku, senovėje, jie net buvo uždrausti vienuoliams.

Yra du pagrindiniai smidrų (šparagų) tipai: baltieji ir žalieji. Baltieji smidrai auginami apkaupti žemėse, dėl ko yra švelnesnio, malonesnio skonio, nei žalieji, nes negauna tiesioginio kontakto su saulės spinduliais. Žalieji smidrai (šparagai) turi daugiau vitaminų, nes kai kurie vitaminai gaminasi tik kontaktuojant su saule. Juos auginant reikia mažiau priežiūros, dėl to jie yra pigesni, nei baltieji.
Žalieji smidrai gali būti auginami sunkesnėse dirvose, baltieji lengvose, puriuose, humusingose.
Smidrai (šparagai) vienoje vietoje auga 10-20 metų. Derlius imamas 8-10 metų. Vėliau derliai mažėja, todėl labiau apsimoka sodinti naują lauką, nei bandyti išspausti naudos iš senojo. Lietuvoje sodinti geriausia pavasarį, balandžio pradžioje (pradėjus žydėti šalpusniui). Per pavasario – vasaros sezoną šparagų ūglių derlių galima imti 12-18 kartų. Iš vieno augalo, per du mėnesius, nupjaunama apie 30 ūglių.
Smidrų (šparagų) gali užsiauginti kiekvienas, skyrus kelias valandas savo laiko, galima 10 metų mėgautis gurmanišku, sveiku, brangiai kainuojančiu maistu.
Iš ūglių gaminami įvairūs ir labai skanūs patiekalai: valgomi apvirti pasūdytame vandenyje ir užpilti įvairiais padažais, labai skanūs troškinti ir kitaip paruošti, dažnai naudojami kaip garnyras, verdamos sriubos, piurė. Labai skanūs ir žali, juos, kaip ir žaliuosius žirnelius, noriai valgo ir vaikai.

1 hektare auginama apie 20000 – 23000 smidrų (šparagų) daigų. Vienas suaugęs smidras(šparagas) per sezoną duoda apie 30 ūglių, sveriančių apie 20-25 gramų. 10-12 tonų / ha.
Tai yra pelninga žemės ūkio šaka.

 

Kaip auginti smidrus (šparagus) >>

Smidrų (šparagų) tręšimas >>

Smidrų (šparagų) ligos ir kenkėjai >>

Smidrų (šparagų) veislės >>

Smidrų (šparagų) receptai >>