Smidrų daigai iš Olandijos
Mes esame oficialūs olandų kompanijos Thwan van Gennip atstovai Lietuvoje ir Latvijoje. Prekiaujame aukščiausios kokybės smidrų daigais.
Jau galima užsisakyti smidrų daigus-šaknis 2025 metų sezonui.
Smidrų daigai bus atvežti į Lietuvą Balandžio mėnesį. Tikslus laikas priklausys nuo orų.
Vežame tik pagal užsakymą.
Užsakinėti reikia iš anksto.
Konsultuojame, sudarome smidrų tręšimo, purškimo planus.
Rašome komercinius pasiūlymus EU paramai gauti.
Dėl didesnių smidrų daigų užsakymų, dėl konsultacijų, tręšimo, purškimo planų sudarymo, prašome skambinti +37065773907 Vilmantas
Dėl mažesnių smidrų daigų užsakymų prašome skambinti +37064399636 Elona
Smidrai nėra neįprastas augalas Lietuvoje. Anksčiau žalieji smidrai dažnai buvo auginami gėlių darželiuose, kaip dekoratyvinis augalas. Vakarų Europoje ir visame pasaulyje smidrai yra labai vertinami dėl maistinių savybių, bei skonio.
Naujos smidrų veislės pasižymi geresnėmis skonio savybėmis ir yra storesniais stiebais, bei duoda didesnį ūglių derlių, nei senieji, dekoratyviniai smidrai.
Dėl savo maistinių, gydomųjų ir aišku kulinarinių savybių, šparagai tituluojami gurmanų, aristokratų delikatesu. Dėl įmantraus skonio, panašaus į žaliųjų žirnelių ir riešutų skonį, vakarų Europoje smidrai yra viena brangiausiai kainuojančių ir labiausiai vertinamų daržovių.
Jaunuose smidrų ūgliuose yra žmogaus organizmui lengvai įsisavinamų baltymų, angliavandenių, įvairių vitaminų bei mineralinių medžiagų. Smidrai šalina iš organizmo chlorą, kuris įprastai labai sunkiai šalinasi iš organizmo. Liaudies medicinoje smidrai nuo seno vertinami sergant sąnarių ligomis, podagra, kepenų ir inkstų ligomis. Nuo senų laikų smidrai yra laikomi afrodiziaku, senovėje, jie net buvo uždrausti vienuoliams.
Pavasarį, kai mūsų organizmams labiausiai trūksta vitaminų ir mineralų ir taip norisi kažko šviežio ir natūralaus, smidrai yra nuostabus pirmasis šaltinis iš savo daržo.
Yra keli smidrų tipai: žalieji, violetiniai ir baltieji.
Baltieji smidrai auginami apkaupti žemėse, dėl ko yra švelnesnio, malonesnio skonio, nei žalieji, nes negauna tiesioginio kontakto su saulės spinduliais. Tačiau auginti yra ženkliai sunkiau.
Žalieji ir violetiniai smidrai turi daugiau vitaminų, kurie gaminasi tik kontaktuojant su saule. Juos auginant reikia mažiau priežiūros, dėl to žalieji ir violetiniai smidrai yra pigesni, nei baltieji.
Žalieji ir violetiniai smidrai gali būti auginami sunkesnėse dirvose, baltieji lengvesnėse, puriose, savo sudėtyje turinčiose daugiau humuso.
Smidrai vienoje vietoje auga 10-20 metų. Geras ūglių derlius imamas 8-12 metų. Vėliau derlius mažėja, todėl labiau apsimoka sodinti naują smidrų lauką, nei bandyti išspausti naudos iš senojo.
Smidrų daigus sodinti Lietuvoje tinkamiausias laikas yra balandžio pirmoje pusėje (pradėjus žydėti šalpusniui). Per pavasario – vasaros sezoną smidrų ūglių derlių galima imti 12-18 kartų. Iš vieno smidrų augalo, per du mėnesius, nupjaunama apie 30 ūglių.
Smidrus užsiauginti gali kiekvienas. Pavasarį kelias valandas pasikapsčius darže, galima 10 metų mėgautis gurmanišku, sveiku, brangiai kainuojančiu maistu.
Iš smidrų ūglių gaminami įvairūs ir labai skanūs patiekalai: smidrai valgomi apvirti pasūdytame vandenyje ir užpilti įvairiais padažais, labai skanūs kepti, troškinti ir kitaip paruošti, dažnai naudojami kaip garnyras, verdamos sriubos, piūre. Smidrų ūgliai labai skanūs ir termiškai neapdoroti, juos, kaip ir žaliuosius žirnelius, noriai valgo ir vaikai.
Į viena hektarą patariama sodinti 20000 – 23000 smidrų daigų-šaknų. Vienas suaugęs smidras per sezoną duoda apie 30 ūglių, sveriančių apie 20-25 gramų. Tai 10-12 tonų iš vieno hektaro.
Tai yra pelninga žemės ūkio šaka.